Türk mutfağının, birbirinden farklı zenginlik ve insanların damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar, pek çok yemek türü ile de hem sağlıklı ve dengeli beslenme açısından hem de lezzet bakımından dünyadaki diğer mutfaklara kaynaklık eden bir örnek olma özelliği taşımakta olduğu bilinen bir gerçektir. Türk kültürünün önemli bir unsuru ve evrensel kültür ortamının da sayılı mutfaklarından biri olan Türk mutfağı, geçmişten günümüze uzanan kültürel bir değere sahiptir. Köklü bir geçmişe ev sahipliği yapıyor oluşu ile ve geniş bir coğrafyada hâkimiyet sürdürmüş olmasından ötürü farklı kültürlerin kendine özgü yemeklerini de bünyesine katarak çeşitlilik kazanmıştır. Türkiye’nin, ülke içerisinde hatta bölgeleri arasında bile gözlenen kültürel bir çeşitlilik ve farklılığa sahip olduğu göze çarpmakla birlikte lezzetin ve gösterilen özenin her zaman ön plana çıktığı da göz ardı edilemeyen bir gerçek ve yemeğe verilen önem zaman geçse dahi hep aynı kalarak değerini herkes için korumaya devam ediyor. Yemeklere daima ayrı bir önem verilerek lezzetin korunması sağlanırken aynı zamanda da kullanılan malzemelerin kalitesi ve pişirilme tarzı hep ön plana çıkarılıyor. Bu sayede, gösterilen bu özen Türk mutfağının dünyanın sayılı mutfakları arasında olmasında büyük etki göstermiştir.
